среда, 22. јул 2015.

Bio bi red da se u skladu sa samom kategorijom na ovom sajtu pojasni i njen cilj, smisao i razlog postojanja. Sama riječ "esencija stvarnosti" usmjerava nas ka cilju ali i srži same kategorije. Svi znamo šta je Esencija. Esencija cvijeta, esencija voća, esencija života. Na isti način Esencija Stvarnosti je upravo ono na čemu se sama Stvarnost temelji. Pričati o Esencijalnosti praktički je nemoguće jer znamo da riječ ne može pojasniti Esencijalnost. Baš kao što svi znamo kakav je miris ljubičice a opet ne možemo da ga jasno i precizno definiramo tako je i sa Esencijalnošću same Stvarnosti. Srećom, možemo je opisivati, možemo ukazivati na nju, ali sa jasnoćom da ni opis ni ukaz nije sama Esencija, već samo "prst koji ukazuje na mjesec". A "prst" nije mjesec.
Možemo reći da je Esencijalnost sama Ljubav koju osjećate u svojoj najdubljoj srži. I naravno to je samo jedan opis, ukaz na to na šta ona liči, ali ne i njen precizan opis. Jer svatko od nas ima drugačije poimanje Ljubavi. Možemo reći da je to određena Božanstvenost, Božanska Srž čovjeka, ali svako od nas pod tim podrazumijeva nešto drugo. Možemo reći da je to Svijest ali opet dolazimo na isto. Možemo reći da je to Sat, Chit, Ananda - istina, svjesnost, blaženstvo - ali ni time nismo ništa rekli. Možemo ovu riječ spojiti u jedno i reći da je Satchitananda čisto nedefinirano stanje Ne-dualnosti ili iskustva Ne-dualnog - ali nema tko šta da iskusi u tom stanju - i opet smo na početku. Sva ova imenovanja opisuju određenu Esencijalnost ali je ne iskazuju kao Razumijevanje.
Ista stvar je i sa riječju "Stvarnost". Stvarnost može biti definirana materijalnom ili čulnom percepcijom svijeta i univerzuma oko nas, a može biti definirana i umnom stvarnošću i značenjem koje um daje svijetu i univerzumu oko nas. Opet može biti definirana i tzv. riječju "Duh" što unosi dodatnu zabunu u već zbunjujuću definiciju. Onda kako definirati nešto ovako komplicirano?
Tako da prosto odustanemo od definicije intelektom i njegovim jezikom koji je ograničen i pokušamo da ukažemo na ono šta ta riječ ukazuje. Stvarnost je i fizička i umna i duhovna. Ali ta Stvarnost ne može postojati ukoliko iza nje ne postoji nešto što je definira, nešto što nazivamo Esencijom same Stvarnosti. I najbliže opisu Esencije Stvarnosti je upravo riječ "VI". "Vi" u smislu onog što postoji iza svake stvarnosti koju percipirate čulima, tj. fizičkim ili materijalnim, ono što postoji iza umne supstance, ono što je drži na okupu, ali i iza svekolike duhovne stvarnosti. Iza svega toga nalazi se nešto što vam je poznato od prvog dana vaše svjesne percepcije vas samih, svijeta i univerzuma. To ste vi sami.
Ali ovom riječju koliko god definiramo Esencijalnost opet nam izmiče iz ruku preciznost definicije. Pod "vi" podrazumijevam ono što je srž ili Esencija vas samih. Možemo to nazvati bilo kojim imenom i definirati bilo kojom filozofijom, teorijom ili praksom, ali ostaje jedno. Vaše oči ne bi bile nad ovim redovima slova, riječi i rečenica da vi ne postojite. Svijet koji percipirate ne bi postojao da nema osjećaja Postojanja koji jeste iako ga ponekad definirate riječju "imam". "Imam dušu", "imam život", "imam postojanje". I upravo ta riječ "imam" onemogućava njen doživljaj. Ako ja nešto imam onda ja to nisam. Ako ja imam neku naviku ja nisam ta navika. Ja imam naviku ali nikako nisam samo ta navika ili bez riječi "samo" ta navika. Čemu god da kažete "imam" uvijek neko iza toga to kaže. Ako kažete "ja imam život" postoji nešto što ste definirali kao "ja" koje "ima život", ali tu riječ "ja" nešto u vama kaže. To nije to "ja". To je nešto iza njega. Možemo reći Esencija osjećaja "ja". Ne možete ju definirati. U Indijskoj filozofiji postoji izraz za to koji se koristi ali se on samo koristi kako bi se preciziralo na što se misli. On ju ne pojašnjava. On se koristi kada se želi naglasiti ono iza "ja". Taj izraz je "ja-ja". Ja od ja. On ukazuje na nešto iza "ja" koje često izgovaramo i njime imenujemo postojanje koje se osjeća kao izraz samog Života duboko "u nama". U stvari mi smo taj sam izraz Životnosti koji osjećamo i kažemo mu "ja".
Jasno je da taj osjećaj Životnosti, da ga sada tako nazovemo samo za potrebe ovog teksta, ima svoje suptilne razine. One su toliko suptilne da ulazak u njih često znači isključivanje svakodnevnog analitičkog uma, svakodnevnog razumskog pojašnjenja. Nekada su toliko suptilne da ulaze u ono što drevna spiritualna nauka zove Samadhi - sjedinjenje sa Najvišom Prirodom čovjeka - i ona isključuje čak i um. A opet može biti i svakodnevno gruba, ograničena, puna straha, bijesa, depresivna, puna koncepata i ideja. No, iako je ispunjena svim i svačim ona i dalje ostaje Esencijalna.
Zašto Esencijalna?
Zato što bez tog osjećaja ne bi postojala stvarnost vaše percepcije bez obzira na kojem nivou se percepcija dešavala. Ako vas nema, nema ni svijet oko vas. Ne govorim da će svijet da nestane već da nema vaše percepcije svijeta. Baš kao i dubokom snu. Tu je cijeli svijet, ali vas nema iza čula koja bi percipirala taj isti svijet. Ako ste već shvatili ovu jednostavnu i čvrstu istinu i provjeravali je kroz svakodnevicu života uvjerili ste se da svijet čini niz od 7 milijardi različitih percepcija istog tog svijeta. Sve je ispunjeno tom percepcijom iza koje stoji osjećaj "ja", ili osjećaj najdubljeg postojanja. I iza svakog oka oko vas, bio on čovjek, životinja ili niži oblik života postoji isti taj osjećaj postojanja baš kao i kod vas.
Učenja kažu da bez subjekta ne može postojati ni objekt jer ne bi bilo nikog da mu svjedoči, ali i da bez objekta ne bi mogao da postoji ni subjekt. Ovo govori mudrom oku jednu činjenicu. Sve što poznajemo ne može da postoji ukoliko iza toga ne stoji značenje koje Esencijalnost daje percipiranom životu, svijetu, univerzumu. Pazite se, ovo je klizav teren i ne treba trčati sa zaključcima.
Nisam rekao da vaša majka ne svjedoči vašem rađanju. Niti da ona ne bi postojala da se vi niste rodili. Ona ne bi postojala za vas da se vi niste rodili, ali za sebe bi postojala. Baš kao što je ona svjedočila objektu koji je nazvala "moje dijete" tako ste i vi svjedok objektu koji ćete ili već jeste nazvali "moje dijete". Vi ste taj objekt - nešto izvan same percepcije - čemu je vaša majka svjedočila, ali da vas nema vi ne bi svjedočili postojanju svoje majke. Ona za vas ne bi postojala. Za sebe bi, ali ne i za vas.
Upravo zbog toga Esencijalnost Stvarnosti povezana je sa vama. Stvarnost ne može postojati ako nema vas da joj svjedočite. A opet sama Esencija Stvarnosti je upravo taj Svjedok, Svijest, Postojanje koje temelji samu stvarnost oko vas. Za sada ćemo da koristimo taj izraz ali sa shvaćanjem da to može biti još suptilnije izraženo ali jako rijetko riječima koje koristimo.
Upravo to je cilj ove kategorije.
Esencija onog što je Stvarnost koja je ista unutar vas i oko vas. Njen cilj je da vam omogući dublje sagledavanje te Esencijalnosti kroz niz filozofsko-teoretski-praktičnih savjeta, uvida, usmjerenja, opisa, koncepata, ideja. Ali s naznakom da ništa od toga nije bit Stvarnosti i njene Esencijalnosti već da su to alati, načini, učenje, ideje, koncepti koji služe njenom opisu. Baš kao jelovnik u restoranu koji služi opisu hrane koju želite da naručite na isti način i ovaj "jelovnik" služi pojašnjenju Esencije ali ona može biti okušana samo na jedan način. To je da je zagrizete i probate njen okus. Kada znate okus Stvarnosti tada shvaćate da nijedan opis ne može da vam da Okus ili Esenciju Stvarnosti. Opis u jelovniku služi da vam proizvede niz asocijacija na hranu koju restoran nudi. Možda ima i koja sličica i te asocijacije će biti jače. I baš kao što ne poznajete neki opis ili ime nekog jela i ne možete prizvati asocijaciju o njemu tako je i sa onim što ne poznajete u Stvarnosti. Otuda potreba da se o njoj govori, da se ona opisuje, da se usmjerava na nju. Baš kao što je Buddha rekao svojim monasima da idu u svijet i govore o Niravani jer ako čovjek ne čuje da ona postoji nikada je neće ni poželjeti na isti taj način Istina o Probuđenom Stanju ne može biti predmet naše potrage ukoliko ne znamo da ona postoji. Ali izgovorena istina, opisana istina nije sama istina. Riječ služe kao temelj skoku u samu Istinu, u samu Prirodu Čovjeka.
Ova kategorija sadržat će niz filozofskih, teoretskih i praktičnih savjeta, usmjerenja, načina čiji je cilj ukazati na Esenciju Čovjeka i Stvarnosti oko i unutar nas. Kategorija neće zastupati nijedno učenje kao koncept ili tradiciju već će iz njih vaditi srž i prezentirati je na način da vam ona može biti razumljiva prije upotrebe. Jer ako nešto ne Razumijete ne možete to ni Prakticirati.
Osnova same kategorije će biti i jasno Značenje različitih praksi, njihove svrhe i savjeta bez koji sama praksa ne može biti do kraja odrađena. Također će biti pojašnjavanje različitih nauka samospoznaje na jedan svakodnevan način izvan bespotrebne mistike i misticizma ali i lišena pretjerane egzotičnosti koja je često puta mamac za naivne. Želim sa ovom kategorijom da uđem u samo Esencijalnost Spiritualnog pristupa čovjeku na novi, osvježavajući način sa redefiniranjem značenja koja nisu ispravna ili koja nisu do kraja čista. Nauka Spiritualnosti je strahovito široka sa nizom Značenja koja se mijenjaju u skladu sa Razina Svijesti kojima se želi pristupiti. I ona ne može imati isto Značenje na počeku, na sredini i na kraju samog Puta.
Iza sebe imam dvadesetogodišnje iskustvo kroz niz disciplina koje sam prošao u potrazi za Esencijom svoje Prirode. I to iskustvo planiram kroz ovu kategoriju, u početku, prezentirati vama. A ono što bi volio od vas jeste da ništa ne prihvaćate "zdravo za gotovo" već da sve provjerite u svojom praksi i svom životu jer na taj način to postaje vaš znanje. Upravo to je bila osnova mog ličnog Rada na Sebi. U mojoj biografiji imate detaljniji opis prakse koju sam prošao i onog što sam radio. Tako da se tu možete upoznati sa tim detaljima. Planiram da dotaknem skoro svaku disciplinu koja postoji oko nas i da je pojasnim sa razine na kojoj se nalazim, sa iskustvom i znanjem koje imam i koje je lično moje.
U početku će ovo biti jedan od načina prezentacije Unutarnjeg Puta ka Probuđenju, a kasnije će sve ovo biti i prezentirano uživo kroz niz radionica, seminara ili ličnog i individualnog rada sa pojedincima i grupama. Ono što me je motiviralo na ovakav projekt je upravo spiritualna scena koja je duboko razjedinjena a barata nizom znanja koje imaju sposobnost osloboditi čovjeka. Problematika te scene nije samo u razjedinjenosti već i nerazumijevanju Značenja različitih praksi i njihovom površnom prihvaćanju i upotrebi. Ali postoji i još jedan problem. Većini učenja i praksi uopće nije cilj sam čovjek, već praksa kao politička stranka. Tradicija i njen prijenos, Učenje i njegov prijenos. Osnova svih tradicija, praksi, učenja je sam čovjek. I on ne može biti zaobiđen. Kada čovjek dostigne ono ka čemu ga je praksa vodila on će svojim znanjem i sposobnostima - darovima Duha - omogućiti dalje širenje iste te prakse ili učenja. I to je činjenica o kojoj se govori u drevnim učenjima.
Moj cilj je prijenos Drevnosti Učenja ali prvenstveno čovjeku a ne broju koji čini moju političku stranku. Učenje se štiti upravo na način da pojedinac ispravno razumije svaki njegov dio. Kada pojedinac razumije svaki dio Učenja on će ga svojim Razumijevanjem zaštititi. Tajnost o kojoj mnogi pričaju i koja je danas moderna kako bi se podigao značaj onog što se radi nije u pitanju jer sama Tajnost se prenosi Ispravnim Razumijevanjem i Značenjem Učenja. Bez tog Razumijevanja i Ispravnog Značenja nema ni mogućnosti ulaska u Drevnost i Tajnost različitih Misterija koje postoje oko nas.
Otuda potreba da se uđe u dubinu problematike današnje spiritualne scene. A ona je upravo izražena riječima Esencija Stvarnosti. Čovjeku mora biti ukazana sama Esencija kako bi razumio Praksu kojoj teži ili koju već radi. A tako i sa filozofijom i teorijom koja stoji iza Prakse. Kada on razumije Esenciju razumije i teoriju i filozofiju i samu praksu koju radi. Moj cilj je ukazati na tu Esenciju.
A ona može biti shvaćena samo upotrebom i radom sa njom. A tu nastupate vi sami.
Kao što sam rekao, sve što napišem, sve što pročitate provjerite u svom životu istinitost toga. Kada provjerom to dokažete to će postati vaše znanje. Ne vjerovanje, ne uvjerenje, ne koncept. Već vaša Istina. A kroz nju će blistati vaša Esencija, a to je sama Stvarnost Univerzuma.
Stoga, dobro došli i želim nam fino i ugodno druženje ispunjeno nizom novih informacija, ali i boljim razumijevanjem starih informacija i znanja koja imamo. Zajedno činimo Dio i Cjelinu. Odvojeno činimo samo dio koji je dio loše cjeline. Kao što je Esencija svakog čovjeka ista tako je Dio uvijek dio Istinske Cjeline. I kroz njega se ona manifestira u svom čistom i autentičnom stanju. Neka nas ovo značenje poveže u tu Cjelinu kroz prisustvo svakog autentičnog Dijela koja čine različita ali ista "ja" u pozadini svakih očiju.

Нема коментара:

Постави коментар