субота, 31. јануар 2015.

yoga muladharachakraZa Kegelove vežbe čule su uglavnom trudnice, u okviru programa psihofizičke pripreme za porođaj, dok su Mula bandha, Ashwini i Vajroli mudre malo poznate onima koji se nisu susreli sa yogom. Kegelove vežbe ne liče na vežbe, na način na koji doživljavamo vežbanje, pa ih zato malo ko primenjuje za vreme trudnoće. Izuzetak su one žene koje znaju značaj preventive i koje hoće da izbegnu sečenje pri porođaju ili nevoljno mokrenje koje se ponekad javlja kao posledica porođaja. Moram da priznam da nikad nisam imala tu vrstu odgovornosti prema sebi i svom telu, bar ne u prvih trideset godina života. Prosto čovek dok je mlad, iz neznanja, i lude hrabrosti, a i zahvaljujući zdravlju, ne razmišlja o posledicama.
yoga shashankasana3Ako bih morala da izaberem posebnu asanu od asana koje zaista volim, to bila Shashankasana, Zec. Ta asana je izuzetna, iako potpuno jednostavna. Od samog početka praktikovanja yoge ta asana mi je bila laka, bez otpora i izazova. I predivna. Da neko ne shvati pogrešno, jer me ne poznaje, upravo to što je asana bez izazova ne čini je posebnom – poseban je osećaj koji imam radeći je. Milion puta sam, u pokušaju da vežbam asane u ranim jutarnjim časovima, ostala dugo u tom položaju, ne primećujući kako mi vreme izmiče. Dešavalo se i da zaspim, nemalo puta. Prosto, u toj asani, čovek ne može a da ne bude u kontaktu sa sobom. U verziji gde su ruke pored tela, koja se još naziva i položaj deteta, taj osećaj sjedinjenosti je još dublji. To je razlog zašto je ova asana izuzetna protiv tamastičnih, depresivnih osećaja. A s obzirom da deluje na manipura chakru utiče na metabolizam, na varenje. Iako deluje kao vežba opuštanja, pokreće energiju, budi.
yoga bujangasanaLezite na trbuh sa ispruženim nogama i stopalima. Dlanove stavite na pod ispod ramena. Čelo je na podu. Opustite celo telo. Polako podižite čelo sa poda kao i ramena, savijajući glavu unazad, što više možete. Pokušajte da podignete ramena bez upotrebe ruku, koristeći samo mišiće leđa. Sada koristite i ruke, i polako se nagnite unazad, sto više možete, bez naprezanja, sve dok ruke ne budu sasvim ispružene. Pupak treba da bude što bliži podu. Zadržite položaj onoliko dugo koliko vam je ugodno.
Ponovite vežbu do pet puta.
Disanje: Udahnite dok podižete telo sa poda.
Ograničenja: Osobe sa čirom, kilom, tuberkulozom creva i hipertiroidizmom, ne treba da rade ovu asanu.
yoga viparitaPočetna pozicija: Lezite na leđa
Koncentracija: Na celo telo; koncentracija može da bude i na disanje u visini pupka, i višudhi čakru
Dah: usklađen sa pokretom; u položaju normalno disanje
Trajanje: 2-5 minuta
Način izvođenja: Lezite na leđa. Ruke su ispravljene pored tela. Dok udišete, savijte kolena i podignite noge i zadnjicu. Podignite ruke na kukove tako da podržite zadnjicu. Laktovi ostaju na podu. Ispravite noge vertikalno naviše. Opustite mišiće stopala, nogu i kukova. Dišite normalno, i zadržite se u položaju onoliko dugo koliko se osećate ugodno. Sa izdahom, savijte kolena ka čelu, lagano spustite zadnjicu i noge i vratite se u početni položaj.
yoga shavasanaOpuštanje celog tela i nervnog sistema.
Koncentracija: Na sve delove tela, jedan za drugim, zatim celo telo zajedno. Koristi se pre i između asana, za joga nidru, i u svako doba kada želite da brzo uklonite umor.
Način izvođenja:
Lezite udobno na leđa. Stopala su lagano razmaknuta i opušteno padaju u stranu. Ruke položite pored tela, dlanova okrenutih nagore. Zatvorite oči, kapci su opušteni. Osetite celo telo od nožnih pristiju do vrha glave. Usmerite pažnju na svaki deo tela i svesno ga, korak po korak, potpuno opustite. Osetite u sebi tišinu i unutrašnji mir.
Obratite pažnju na sledeće:
Shavasanu ne treba preskakati jer je jako bitno da sačuvamo energiju koja je pokrenuta.
Kada legnemo i kada se opustimo u ovoj asani trebalo bi da svest zadržimo na opuštanju, da ne dopustimo da nam misli odlutaju. Bitno je da ostanemo budni, da ne zaspimo, iako ćemo to na početku teško izbeći.
yoga marjariPočetni položaj: Vajrasana
Koncentracija: na kičmu
Ponavljanje: 3 puta
Način izvođenja: Sedite u Vajrasanu. Ruke postavite na butine. Leđa su prava i opuštena. Sa udahom podignite ruke ravno ispred u visini ramena, dlanova okrenutih na dole. Zadržavajući leđa ispravljenim podignite se na kolena. Sa izdahom savijte se napred postavljajući ruke na pod tako da ruke i ramena čine prav ugao sa podom. Savijte leđa na gore kao mačka. Istovremeno, spuštajte glavu prema dole i usmerite pogled na pupak. Cela kičma treba da bude izvijena. Sa udahom, pomerite kičmu u suprotni položaj i podignite glavu. Cela kičma je istegnuta, a stomačni mišići opušteni. Pogled usmerite u visinu što dalje, tako da se istegne prednji deo grudnog koša. Ponovite ovaj pokret napred i nazad 3 puta u ritmu daha. Sa udahom se podignite na kolena ruku ispruženih ispred. Sa izdahom se vraćate u početni položaj.

Нема коментара:

Постави коментар