понедељак, 2. фебруар 2015.

Joga i prehrana - jogijska dijeta

Joga i prehrana - jogijska dijeta
Hrana koja će poduprijeti vašu sadhanu.
Sadhana je indijska riječ puna značenja; jedno značenje osvjetljuje drugo. Riječ Sadhana označuje, na primjer, stegu, vještinu, duhovne vježbe i, napokon, osobna sredstva kako doći do Boga.
Dijeta koja je u cijelosti pogodna za praksu joge i duhovni napredak naziva se jogijska dijeta. Dijeta ima intimnu vezu s umom. Um ''''''''nastaje'''''''' iz najfinije energije hrane. Chhandogya Upanishada navodi: ''''''''Uz pomoć čistoće hrane, u mogućnosti smo pročistiti i svoju unutarnju prirodu; pročišćavanjem svoje unutarnje prirode, postajemo svjesni ''''''''Sebe'''''''', a zatim se sve vezanosti i ovisnosti prekidaju.''''''''

Jogijska podjela hrane
Prema jogi, hranu dijelimo u tri kategorije: sattwična, rajasična i tamasična. Mlijeko, ječam, pšenica, žitarice, maslac, sir, rajčica, med, datulje, voće, bademi i šećer su svi sattwična hrana. Ona čini um čistim i mirnim. Ribajaja, meso, sol, čili, asafoetida je rajasična hrana. Ona pobuđuje strasti. Govedina, vino, češnjak, luk i duhan su tamasična hrana. Ona ispunjava um ljutnjom, nezadovoljstvom, tamom i inercijom. U Bhagavad Giti se napominje (17:8-10):
Hranu koja povećava život, čistoću, snagu, zdravlje, radost i vedrinu, jedu sattwične osobe.
Hranu koja je gorka, kisela, slana, pretjerano vruća, suha i gori vole rajasične osobe i ona je produkt boli, tuge i bolesti.
Ono što je ustajalo, ukiseljeno, bez okusa, trulo, dvaput kuhano, pretjerano kuhano, nečisto i otpad, je hrana koju jedu tamastične osobe.

Hrana i joga
Početnik na duhovnom putu treba biti vrlo oprezan, te treba birati namirnice sattwične prirode. Hrana koju jedemo ostavlja veliki utjecaj na naš um. To je lako vidljivo u svakodnevnom životu. Vrlo je teško kontrolirati um nakon obilnog i teško probavljivog obroka. Alkohol također uzrokuje veliku uzrujanost uma.
Različite namirnice, proizvode različite učinke na razne dijelove mozga. Za potrebe meditacije, hrana treba biti lagana, hranjiva i sattwična. Međutim, u ničemu nije dobro raditi nagle promjene, a posebno u pitanjima koja se odnose na hranu i piće. Neke promjene trebaju biti sporije i postupnije. Sustav treba prilagoditi bez velikih napora. Također zapamtite da jogijski praktikant koji provodi puno vremena u čistoj meditaciji, treba vrlo malo hrane, ali jogi koji se bavi teškim i energičnim radom, aktivnim radom - zahtijeva i dosta hrane, i to vrlo kvalitetne, hranjive hrane.
Vegetarijanska prehrana je bila hvaljena kao najveći doprinos duhovnom i psihičkom razvoju. Dugotrajni post se ne preporuča za praktikante joge, jer stvara fizičku i mentalnu slabost i umor. Međutim, povremeno, blagi postovi su vrlo korisni. Oni će temeljito očistiti - ''''''''remontirati'''''''' sustav, određeno vrijeme, dati odmor želucu i crijevima, te će uspješno eliminirati mokraćne kiseline. Vrijeme jela je također vrlo važno! U Shiva Samhiti se napominje: ''''''''Joga se ne smije prakticirati odmah nakon obroka, ali niti kada smo vrlo gladni. Prije početka prakse, trebalo bi konzumirati malo mlijeka i maslaca.'''''''' Jogijski praktikanti mogu uzeti jedan puni obrok u jedanaest sati, šalicu toplog mlijeka ujutro i pola litre mlijeka i neko voće uvečer. Zadnji dnevni obrok treba biti vrlo lagan! Ako je želudac preopterećen, biti ćemo jako pospani i umorni, a previše spavanja je štetno za joga prakse. Tko puno spava ne možete napraviti realan pomak na putu joge. Napunite ''''''''pola želuca'''''''' ugodne, zdrave i slatke hrane, ispunite ''''''''četvrtinu želuca'''''''' s vodom i pustite da preostala ''''''''četvrtina'''''''' bude slobodna za širenje plinova i vrenje.
Dangubni i epikurejci samo mogu sanjati o uspjehu u jogi. Samo onaj koji ima umjerenu prehranu može postati jogi, nitko drugi. U Bhagavad Giti se napominje (6:16-17):
Neosporno, joga nije moguća za onoga tko previše jede, kao ni za onoga koji uopće ne jede, za onoga koji previše spava, kao niti za onoga koji je uvijek budan.
Joga postaje razarač boli za onoga koji je uvijek umjeren u jelu i rekreaciji (kao što je hodanje, itd.), koji je umjeren u akcijama, koji je umjeren u snu, ali i budnosti.

joga mala
Jogijska dijeta
Jogijska prehrana je svježa, jednostavna, lagana, blaga, zdrava, lako probavljiva i hranjiva. Mlijeko, voće, bademi, maslac, šećer, mung grah, slanutak (namočeni u vodi preko noći), kruh, itd... su vrlo korisni u procesu meditacije. Thed (vrsta korijena koja je dostupna u izobilju u Himalajskim regijama) je vrlo sattwična. Čaj i šećer bi trebalo koristiti vrlo umjereno. U biti, najbolje je ako ih se možete odreći u cijelosti. Umjesto čaja, sušeni đumbir u prahu se može miješati s mlijekom i uzimati relativno često. Indijski jogiji to jako vole. Druga vrlo zdrava stvar je ''''''''myrobalan plum'''''''' (divlja šljiva). Krumpir, kuhan bez soli ili pečena na vatri, također je izvrsna hrana za jogije.
Mlijeko je idealna hrana za aspirante. To je savršena hrana sama po sebi. Voćna dijeta također donosi čudesan utjecaj na konstituciju. To je prirodna prehrana. Voće daje veliku energiju. Voće i mlijeko će vam također pomoći prilikom koncentracije i meditacije. Ječam, pšenica, mlijeko, ghee (pročišćeni maslac) i med pospješuju dugovječnost i povećati će snagu i izdržljivost. Voćni sok je vrlo dobro piće.
Hrana koju treba izbjegavati
Sva hrana koja je trula, ustajala, raspadnuta, nečista, dva puta kuhana, podgrijavana ili odstajala kuhana preko noći, treba je izbjegavati pod svaku cijenu. Joga Tattwa Upanishad navodi:
''''''''Vičan jogi treba odustati od hrane koja šteti joga praksama. On bi trebao odustati od soli, senfa, kiselih stvari, vruće hrane, opore i gorke hrane, asafoetide, seksualnih aktivnosti, izgladnjelosti tijela radi posta, itd... U ranim fazama prakse, hrana mlijeka i gheea je obavezna, također hrana koja se sastoji od pšenice, mung graha i crvene riže pomaže u napretku. Tada će praktikant moći zadržati svoj dah dokle god on to želi. Dok tako zadržava dah, postiže se kevala kumbhaka (prestanak disanja bez udisanja i izdisaja). Kada se kevala kumbhaka postigne, za njega ne postoji više ništa nedostižno; i to u sva tri svijeta.'''''''' Aspiranti trebaju izbjegavati sve opojne droge, kavu, čaj, alkohol i dim koji stimulira osjetila. Nema duhovnog napretka dok ih u potpunosti ne napustite.

Vegetarijanstvo
Utvrđeno je da meso povećava ''''''''životinjske nagone'''''''' i smanjuje intelektualne sposobnosti. Meso uopće nije potrebno za održavanje savršenog zdravlja, predanosti i vitalnosti. Naprotiv, vrlo je štetno za zdravlje. Ono je izvor niza bolesti i često je nositelj raznih izvora bakterija i nametnika poput crijevnih parazita, albuminurije, crva i drugih bolesti bubrega.
Osim toga, u današnje vrijeme, ubijanje životinja za hranu nije preporučljivo. Ahimsa (ne nasilje) je prva vrlina koju duhovni aspirant treba razviti. Svaki joga aspirant mora imati poštovanje prema životu i drugim živim bićima. Isus je rekao: ''''''''Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!'''''''' Mahavira je također rekao: ''''''''Gledajte na svako živo biće kao na sebe same i nemojte nikoga ozljeđivati.''''''''
Jedenje mesa i alkoholizam su u svojoj prirodi usko povezani. Ako se ukloni meso iz prehrane, žudnja za alkoholom umire sama po sebi. Kod onih koji jedu meso, kontrola seksualnog nagona postaje vrlo ozbiljna stvar. Pogledajte kao je narav tigra, koji jede meso ili krave i slona koji isključivo žive kao ''''''''vegetarijanci'''''''' u potpunosti različita. Meso ima izravan utjecaj na mozak. U vrlo velikom postotku, vegetarijanci su zdravi i to sve do duboke starosti.
Pitagora je rekao: ''''''''Pazite, smrtnici; da ne okaljate vlastita tijela grješnom hranom. Tu su žitarice, voće koje savija svoje grane pod težinom plodova i luksuzna grožđa na lozi. Postoji slatko povrće i bilje, koje uz pomoć vatre, grješnu hranu može učiniti ukusnom i sočnom. Ne morate se odreći mlijeka, ni meda ili mirisa timijana ili određenog cvijeta. Bogata zemlja nudi obilje čiste hrane i osigurava obrok u kojem nema klanja i krvoprolića.''''''''

Pravilo o umjerenosti
U svom žaru da slijedite jogijski režim, nemojte raditi previše buke oko vaše prehrane. Nema potrebe davati na znanje svima oko vas da ste u mogućnosti živjeti na određenom obliku prehrane. Pridržavanje tih pravila je za vaš osobni napredak i nećete imati nikakvog dodatnog uspjeha, ako svima objavljujete svoje prakse ili način prehrane.
Živite prirodnim i jednostavnim životom. Uzimajte hranu koja je u potpunosti korisna za vaš sistem. Trebate imati vlastiti jelovnik koji u potpunosti podržava vaš duhovni napredak. Vi ste najbolji sudac u odabiru sattwične dijete, koja će vam u potpunosti pomoći u vašoj sadhani. Ne bi trebali imati čežnju prema nekoj drugoj neadekvatnoj dijeti. Jednostavna, prirodna, ne pre-stimulativna, pogodna za izgradnju tkiva, ona koja daje energiju, bezalkoholna hrana i piće će zadržati vaš um mirnim i čistim, te vam pomoći u praksama joge i postizanju određenog životnog cilja.
Pet savjeta starih jogija na temu kako se zdravo hraniti i postići vitku liniju bez muke, dijeta i odricanja:
● Ne pijte vodu kad ste gladni, ne jedite kad ste žedni
● Ne jedite na brzinu; svaki zalogaj polako i s užitkom žvačite. Poštujte staro pravilo: Tekućinu pijte kao da je žvačete, a krutu hranu žvačite kao da je na kraju želite popiti.
● Nikad ... nikad ... nikad ne jedite kad ste pod negativnim emocijama bilo koje vrste; kad ste tužni, bijesni, ljubomorni, očajni...
● Ne zaboravite da hrana nema samo okus: ona mora imati i izgled: raspored na tanjuru, oblik, boju. Naročito su boje važne. Obrok mora biti „mali obred" u kojem će uživati sva vaša osjetila, a ne samo nepce.
● Hrana pripremljena pod negativnim emocijama nije hrana, nego otrov! Nikad ne jedite takvu hranu. Svaki obrok mora biti pripremljen s ljubavlju.

Izvor: www.jogamag.net

Нема коментара:

Постави коментар