понедељак, 30. март 2015.

Naučite sami sebi ispeći kruh od heljde

heljdin kruhOvo je recept za kruh od heljde sa ili bez bijelog dodavanja brašna.

Mnogi misle da je heljda žitarica, što je pogrešno pošto heljda ne spada u porodicu trava kao ostala žita.
Ipak, heljda se često koristi kao i sjemenke žitarica, a za razliku od njih, heljda je daleko bolja za naše zdravlje.
Sjeme heljde je mnogo zdravije od pšenice i ne sadrži gluten, tako da ga mogu koristiti i osobe koje imaju alergiju na gluten.
Recept koji vam donosimo sadrži i bijelo brašno, koje se može potpuno izbaciti ako želite praviti isključivo kruh od heljde.
Sastojci koji su vam potrebni: 0.5 kg bijelog brašna (može se potpuno izbaciti i koristiti samo heljda), 5 žlica heljdinog brašna, 1 vrećica kvasca, žličica soli, žličica šećera, 3 žlice maslinovog ulja i 4 dcl mlake vode.
Kruh od heljde pripremate tako što: Prosijete 0.5 kg bijelog brašna, pa dodate 5 žlica heljdinog. To dobro izmiješate i dodate vrećicu kvasca, žličicu soli i žličicu šećera te 3 žlice maslinovog ulja. Zamijesite sa toplom vodom, pa ostavite da smjesa nadođe. Trebati će nekih 30-40 minuta da smjesa odradi svoje.
Još jednom izmijesite smjesu i stavite ju u podmazan pleh. Gornja korica ce biti ljepša ako se premaže uljem. Stavite da se peče na 200 stupnjeva, nekih 45 minuta, ali da je rerna prethodno bila zagrijana na 250C.

Нема коментара:

Постави коментар