четвртак, 1. октобар 2015.

Претражи овај блог

покреће

12 децембар, 2010

GURU

Pandit, koji je nastupio kao zastupnik Gurua, bio je ogroman i dobrocudan chovek, chija je sushtinska mudrost bila teshko shvatljiva, kao i njegov pravedni sud. Bez obzira na upravo izrechen bezobrazluk i komentar, koji je trebalo da ga sputa, on veoma smireno poche da govori:" Jedan od fundamentalnih razloga zashto je Guruova velichanstvenost mnogo vishe zadivljujuca od Budhove jeste to shto Budh poseduje dva lica. Kao pravi politichar, Budh postaje benefik kada se nadje u drushtvu uspeshnih Graha, a kada se nadje u drushtvu malefika i sam postaje malefik. Guru je, u tom sluchaju, mnogo superiorniji, buduci da je najveci benefik medju Grahama, i samo pod retkim i neobichnim okolnostima, moze da povlachi malefichne poteze, privremeno. Indra, kao i sva nebeska bica, pokoravaju se njegovom vodjstvu, poshtuju ga kao svog preceptora i mentora, i slede njegove savete. Oni koji obozavaju Guruu, smerno i regularno, bivaju oslobodjeni ovozemaljske mizerije i ispunjavaju ime se sve skrivene zelje. Guru je zaista vredan obozavanja, on je specijalno zahvalan, a njegova mudrost izvanredna mudrost apsolutna.
"Guru ima ogromno telo i veliki stomak, sa shirokim i snaznim grudima i glasom poput lava. Njegovo telo, kosa i ochi imaju tamnu nijansu, koja sija poput zlata. Kapha po konstituciji, njegov ukus je slatko, nosi zutu garderobu i zuto cvece. Brahman Guru je ekspert za sve oblike znanja i poznavalac Veda. Poseduje sve vrline, on je skromnan, onaj koji prashta i srecan. Negov um i chula su pod kontolom a njegov intelekt istanchan. Privrzen ritualima, on sledi put ispravnosti. Njegov metal je zlato, a dragi kamen Zuti Safir.
"Gospodari mastima u organizmu, njegov pravac je severoistok, dan Chetvrtak, a konstelacije Dhanu (Strelac) i Meen (Ribe), Jupiter je poznat kao gospodar i poshtovalac Gurua. Nazivaju ga Uchiteljem Besmrtnih, Dusha, Savetnik, Gospodar Govora, Zlatni, Tvorac, Neodoljivi. Onaj koji nosi Zuto, Mladic. Vredan Obozavanja, Svetski, Blagonaklon, Kreator politike, Onaj koji otklanja patnje i Mirotvorac.
"Guruov otac je Angiras, sin Brahme. Brahmu jednom obuze strast, spazivshi neke Apsare, i on izbaci svoje seme. On stavi seme u vatru, i iz te vatre su rodjeni Marichi, Bhrigu, Angiras i ostali Rishiji. Angiras je dobio takvo ime zato shto je rodjen iz zivog uglja (angara). Mocni Hanuman je rodjen usled Angirasove kletve.Angiras je imao osam sinova, ukljuchujuci i Jupitera, sa svojo zenom Shraddha. Neki nazivaju Gurua sinom Boga Vatre, s obzirom da je Angiras inkarnacija Vatre.
" Jupiterova komplikovana pokora, dala mu je polozaj Gurua, medju Bogovima, odakle usmerava svu svoju energiju na savetovanje i taktichko vodjenje nebeskih bica u svadjama sa Asurama. Jednom je Shukra, uchitelj Asura, otishla do Himalaya, radi zrtvene ceremonije Bogu Shivi, na hiljadu godina, da bi zadobila metod koji bi joj pomogao da unishti Deve. I dok je Shukr bio zauzet pokorom, Indra je poslao svoju cerku Jayanti, da dodje do ovog metoda na prevaru. Ona ostade mnogo godina pored Shukre, kao njegov uchenik i sluga, sve dok se nije dochepala ovog metoda. Tada, kada je doshlo vreme da se vrati Asurama, Jayanti ga prihvati za muza. On nije mogao da odbije ovaj zahtev, poshto su mnogo vremena proveli zajedno. Na osnovu svega ovoga on pristade da joj bude muz, sledecih deset godina, za koje vreme su bili ostali nevidljivi za ostali deo sveta.
"Jupiter pokusha da izvuche najbolje iz ove prilike, koja mu se ukazala. Pretvorivshi se u Shukru, on ode do asura, koji ga dochekashe s ljubavlju i odushevljenjem, posle dugogodishnje pokore. Jupiter se smesti medju njih, i tokom deset godina uchenja asura, uspeo je da iz njih odstrani mrznju i frakcionashtvo.
"S druge strane, pred kraj desetogodishnjeg perioda, Shukr otposla Jayaynti i vrati se kuci. Kada asure ugledashe dva Shukr, ostadoshe zapanjeni, i u opshtoj konfuziji oni pravog Shukr, proglasishe za onog koji je s njima boravio i uchio ih u proshlih deset godina. Pravi Shukr, uzasnut njihovom nezahvalnoshcu, ostade ozlojedjen, proklinjuci ih na blisku propast.Ubrzo potom, Jupiter poprimi svoj pravi oblik i vrati se na Nebo. Asure, koje su se sada osecale kao ovce bez pastira, pridjoshe Shukri ponovo, moleci za oproshtaj. Najzad, on smeksha i ponovo pristade da im bude uchitelj, ali njegova kletva je vec pochela da pokazauje svoje efekte, i tokom mnogo godina asure su bile preslabe da bi naudile Bogovima.
"Drugom jednom prilikom, karte su se preokrenule, i Indra je napravio greshku, ne ukazujuci Jupiteru dostojno poshtovanje. Uvredjen, Jupiter je napustio Indrin savet, bez traga. Kada je Shukr saznao za ovaj debakl, brzo naredi asurama da smesta napadnu Bogove. Potucheni do kraja, bogovi ponizno povishe glave i odoshe da potraze utochishte kod nogu Tvorca. Brahma im reche:" Asure su bili izgubili moc, odbacujuci svog uchitelja,... Sada kada su ga propisno isposhtovali, postali su ponovo jaki i uspeshni. Bice bolje da ne pokushavate da se upushtate u sukob s njima, bez uchitelja. Trebalo bi da zadobijete Vishvarupu, da radi za vas.
"Vishvarupa je bio sin nebeskog arhitekte Twashtrija i njegove zene Rachane, koja je bila asura. Vishvarupa je imao tri glave; po jednu za Somu, technost i hranu. Poshto je njegova majka pripadala asurama, on je tajno prinosio zrtve za dobrobit asura, koristeci glavu za technost, pri tom. Kada je Indra saznao za ovo, ponesen impulsom odseche mu je sve tri glave, koje postadoshe ptice.
"S obzirom da je Vishvarupa bio njegov uchitelj, Indra je snosio posledice ovog strashnog zlochina. Jedan od efekata ovog opakog china, bio je da inicira Twashtrija, oca Vishvarupe, da kreira strashnog demona Vritru. Twashtri, potom, naredi Vritri da osveti Vishvarupinu smrt, i jedino uz ogromne napore Indra uspe da ga savlada i ubije. Ali poshto je Vritra bio sin Proroka, njegova smrt je prouzrokovala sledechu zlu karmu, zbog chega je Indra morao da se povuce na hiljadu godina, praktikujuci pokoru, zatvoren u vlaknu stabljike lotusa, koji je rastao u zabachenim mochvarama. Kada je nakon svih nesreca, koje su ga snashle Indra konachno umilostivio Jupitera, i pozeleo mu dobrodoshlicu kao Guruu Bogova, Indrina srecna zvezda se ponovu uzdigla i on zadobi preimucstvo nad svojim neprijateljima.
"zashto bi smo uopshte shirili diskusiju na ovu temu, vishe. Ni jedna Graha ne moze da se poredi sa Guruom. "Klanjam se Jupiteru, sa najdubljim poshtovanjem." zakljuchi pandit, "koji , kada je isposhtovan na dolichan nachin, unishtava nashe neprijatelje, ali koji, ohole ljude, lishava blagostanja.",

Нема коментара:

Постави коментар