субота, 20. децембар 2014.

Pozitivno gledanje na život - I dio


Sada ću vam pokazati koliko život zaista može biti prekrasan, kada se promijeni perspektiva sa koje posmatramo ono što nam se zbiva u životu.

Kao što je već rečeno; Misli formiraju emocije, a ono što nam dolazi u život, zasnovano je na emocijama koje su unutar nas.

Zamisli sada, da se probudiš ujutro, i osjećaj se duševno ispunjenim/om, do te mjere da imaš osjećaj da lebdiš. Iako zvuči kao naučna fantastika, u praksi je u potpunosti izvodivo.

Jednom kada svoj život organiziraš na način da, sve što te okružuje, podsjeća te na ciljeve koje imaš, i budi unutar tebe pozitivne emocije, duševno se rasteretiš, i samim time, dolazi i do osjećaja unutar čovjeka, zbog kojeg pomisli da lebdi. Osjećaš da si lakši/lakša od pera, figurativno govoreći.

Ti možeš postići taj osjećaj unutar sebe, bez ikakvog napora i naprezanja, i započeti ostvarivati svoje ambicije i ciljeve.

Stvar je u tome što, što se više naprežeš, da nešto postigneš, time to biva težim za izvesti, počesto i nemogućim. Napor proizvodi otpor unutar čovjeka, što dovodi do neostvarenja ciljeva, u većini slučajeva.

ALI, kada organizuješ život i uskladiš životne navike, na način da gledaš na stvari pozitivno, ciljevi se počinju ostvarivati tako brzo, da ni sam/a ne možeš objasniti na koji se način sve to odvija.

Jedan od prvih koraka i jeste da se rješiš viška tereta, onog mentalnog.

Stav je, dakle, pola posla. Ona druga polovica je fizičko – psihički, ili samo fizički ili psihički rad, zavisno od profesije.

Kada se jedna polovica olakša, druga isto tako postaje lakšom.

Iako zvuči čudno, reći da, kada promijeniš način razmišljanja, i život će ti se izmjeniti, ali tako to ide.

Navesti ću primjer, radi lakšeg razumjevanja;

Zamisli da na sebi ima obuću, bilo koje vrste – uglavnom, obuću.
I zamisli da je u potpunosti prekrivena blatom. Eh sada, kako je kretati se u toj obući? – poprilično teško, zar ne?

Obuća neka bude simbol tvoga načina razmišljanja.
Kada ti je um prepunjen mislima koje nemaju nikakve direktne, a počesto ni indirektne veze, sa tvojim životom, osjećaš se kao osoba koja korača u obući koja je prekrivena blatom.
Ideš naprijedi, ali teško, jako teško!

Ta teškoća je negativni mentalni stav.

Kada očistiš obuću, koračanje instantno biva lakšim.
Isto i sa načinom razmišljanja; Kada očistiš um od svega što nema veza sa tobom, razmišljanje postaje lahko.
I samim time, fokusiranje na cilj je daleko jednostavnije nego li je bilo kada je um bilo krcat nebitnim informacijama, na koje si trošio/la vrijeme, razmišljajući o njima.

Oslobodi se viška tereta, i ciljevi će se početi ostvarivati.

02.06.2014.

Pozitivni aspekti života - III dio


Mnogo je onih koji pokušavaju primjeniti ove zakonitosti u svome životu, ali ne uspijevaju.

Njima savjetujem: Prestanite pokušavati, i prepustite se!

Sasvim je jednostavno; Jednom kada se prepustiš, i prihvatiš nešto, kao svoju stvarnost, ono dolazi u tvoj život. S druge strane, kada god "iz petnih žila", pokušavaš sve ono što želiš dovući u svoj život, sve to, sve više i više se udaljava od tebe.

Prestanite se naprezati, i uživajte! Da, baš to! – uživajte u svakom trenutku života.

Pogledajte samo primjer djelovanja zakona gravitacije na ljude; Kada god čovjek skoči sa određene visine, zakon gravitacije ga privlači ka dolje. U trenutku skoka, čovjek se ne trudi da ide ka dolje, niti ulaže bilo kakav napor za to – gravitacija ga vuče ka dolje.
Dakle, prepusti se onome što ga vuče ka cilju – zemljinoj površini.

Čuti ćeš na mnogim mjestima kako se govori da je život loš, i mnoge druge negativne izjave, slične pomenutoj.

Istražiš li pažljivo, prvenstveno svoj život, naći ćeš da, svaki put kada si razmišljao/la negativno, ili o negativnom ishodu situacije, baš to je i došlo u tvoj život.

Istina je, zapravo, da je tvoj život onakav kakvim ga prihvatiš, glede onoga što ti se događa u životu.

Kada nešto prihvatiš kao svoju stvarnost, i kažeš sebi da drugačije ne ide/ ne može, upravo to i dobivaš, u svome životu.

Naravno, sve dok ustraješ u toj misli. U slučaju mijenjanja načina razmišljanja, mijenja se i ono što dolazi u tvoj život.

Ti, bez sumnje, živiš u momentu.

Ukoliko ti je raspoloženje, baš ovoga trena, pozitivno, već sljedećeg ćeš dobiti još pozitivnosti u životu. Ukoliko se i dalje nalaziš u stanju pozitivnosti, raspoloženje će se još više povećavati.
Nastaviš li tako povećavati raspoloženje, tren za trenom, momentum će se sve više i više povećavati, sve dok ne dobiješ ono što tražiš/za čime žudiš.

Na osnovu tvoga raspoloženja u ovome momentu, formira se životno iskustvo koje ti dolazi sljedećeg momenta.

Mnogi pogriješe odgađajući mijenje raspoloženje, pa ih možeš čuti da govore:

– Od sutra započinjem!

– Kasnije ću započeti!

– Ima vremena, sada se ne osjećam baš najbolje...!

Mnogo toga se može čuti, ali, ono što je činjenica, jesto to da se, sa svakom sekundom lošeg raspoloženja, privlači još lošeg raspoloženja, koje dolazi poslije, kao rezultat loših događaja.

Isto vrijedi i za pozitivno raspoloženje.

Vrijeme za promjenu je baš sada – baš ovaj tren!

U životu, oduvijek si dobivao/la, i dobivati ćeš, baš ono što tražiš. Bez izuzetka!

Stoga, pazi šta tražiš, baš ovog momenta, jer, nećeš dobiti ono što bi volio/voljela da dobiješ, niti ono što stoji zapisano na papiru, ili nekoj ploči (za planiranje).

Taj osjećaj, koji imaš u sebi, baš sada, je ono što tražiš za sutra, ili za narednih par dana.

Planovi, svakako, treba da se prave, bez sumnje. ALI, planovi su samo podsjetnici tebi, na ono što moraš da osjećaš unutar sebe, baš ovog trenutka.

Ne možeš imati u planu skupocjeni automobil, a razmišljati o tome kako ga ne dobivaš, ili kako ga nećeš dobiti. Dobiti ćeš ono o čemu razmišljaš, i ono što osjećaš unutar sebe.

Ako nešto želiš, razmišljaj o tome, kao da to već i posjeduješ. I osjeti to, taj osjećaj posjedovanja!

Dakle, planovi postoje, ali kao podsjetnici.

Ti imaš ovaj trenutak, i emocije koje se formiraju unutar tebe. Ono o čemu razmišljaš, i ono što osjećaš, unutar sebe, baš ovog trenutka, jeste ono što ti dolazi u život.

Razmišljaj o onome što želiš, i osjećaj to, od ovog trenutka – odmah sada!

Нема коментара:

Постави коментар