недеља, 21. децембар 2014.



Proces samopročišćavanja može da se obavi samo ako se oslobodite negativnih osećanja i misli. L&Z vas upućuje na osnovne korake generalnog spremanja vaše duše

Tog kišnog poslepodneva, Vesna je, baš kao i bezbroj puta do tada, ležala ispred TV-a, ispijala kafu i grickala omiljeni čokoladni keks. U jednom trenutku, ustala je i besno bacila sav keks, uključujući i onaj koji je već zagrizla - u kantu za smeće. Bila je revoltirana zbog bezuspešnih pokušaja da smrša i začaranog kruga jelo - griža savesti, u kojem se nalazila mesecima.

Bacajući hranu, Vesna se, na simboličan način, oslobodila negativnih emocija, zamenila ih pozitivnom energijom, i označila promenu u svom životu. "Osetila sam veliko olakšanje istog trenutka kada sam to uradila", kaže Vesna. "Bilo je to apsolutno pozitivno iskustvo, u kojem sam iskreno uživala."
Bez obzira na to da li se radi o izgledu, poslu ili emotivnim odnosima, većina ljudi akumulira negativna osećanja, zbog čega se oseća potišteno i bezvoljno. Takođe, najčešća reakcija na duševno nezadovoljstvo jeste "popravka" spolja - besomučne dijete, šoping, kozmetički tretmani... Sve to može da osveži vaše telo i izgled, ali ne i da očisti um.
Međutim, ako ste se "zaglavili" u prošlosti, i zbog toga ne možete da uživate u sadašnjosti, emotivno čišćenje vam je preko potrebno.

ZADOVOLJITE SVOJE POTREBE
Nerazrešena pitanja i problemi neminovno narušavaju uživanje u životu. A nezadovoljavanje emotivnih potreba, naročito ako traje godinama, uvek rezultira gubitkom samopouzdanja, vere u sebe i sopstvenu vrednost. Istovremeno, dugogodišnje, kontinuirano osujećivanje emotivnog bića kreira svojevrstan mentalni oklop i čini vas manje osetljivim. Što je taj "oklop" deblji, smanjuje se raspon emocija koje ste sposobni da iskusite. Dakle, ako više ne osećate tugu, to najčešće znači da niste sposobni da osetite ni sreću.
Istovremeno, emotivna tenzija se povećava. Posledice akumuliranog pritiska mogu da se odraze na fizičko biće na različite načine, od hroničnog bola u vratu ili leđima, glavobolje, opšte slabosti do nesanice i pada imuniteta. Štaviše, fizičke posledice unutrašnjih emotivnih konflikata mogu da budu i mnogo ozbiljnije, kao što su srčana oboljenja, anksioznost, napadi panike i depresija.

PRELOMNI TRENUTAK
Većina nas ide linijom manjeg otpora i gura emotivne probleme "pod tepih". A onda, jednog dana, stvari postaju mnogo komplikovanije i teže. Uvek postoji trenutak kada bol zbog ignorisanja neke emocije prevaziđe bol koji izaziva hvatanje u koštac sa njom. To se obično dešava nakon specifičnog iskustva, kao što je razvod, smrt bliske osobe, ili otpuštanje sa posla. Za druge ljude, prelomni trenutak nastaje zbog osećanja da mogu više da ostvare u životu od onog što uspevaju da postignu.
Emotivna detoksikacija obično vodi u revitalizaciju i lični rast, jer se energija koja je korišćena za potiskivanje emotivnog bola preusmerava na kreativne opcije.

PLAN EMOTIVNE DETOKSIKACIJE
Najbolja priprema za oslobađanje od starog bola jeste da odredite period u kojem treba da izađete na kraj sa emotivnim bremenom. Razumljivo, nemoguće je osloboditi se dugogodišnje "toksičnosti" duše samo za jedan vikend, ali svakako možete da počnete sa procesom čišćenja. L&Z vam navodi 7 osnovnih koraka plana za emotivnu detoksikaciju čije će vam sprovođenje omogućiti da budete zdravija i srećnija osoba.

KORAK 1
Prihvatite da osećate Ako konstantno krivite druge ljude za nešto, sasvim je moguće da oni u vama bude emocije kojih niste u potpunosti svesni. Ako ozbiljno nameravate da pročistite svoje emotivno biće preuzmite odgovornost za svoje emocije.

KORAK 2
Identifikujte emocije Ukoliko ste skloni potiskivanju osećanja, nećete moći da uradite osnovni zadatak. Psiholozi predlažu da pokušate da identifikujete svoje emocije izgovaranjem jednostavne rečenice: "Ja osećam...". Popunite prazan prostor bilo kojom toksičnom emocijom koju pokušavate da potisnete - bes, tuga, sram ili revolt. Definišite i objasnite sve što osećate na najjednostavniji mogući način.

KORAK 3
Pratite reakcije svog tela Da biste mogli da preradite neku emociju, morate prvo da savladate njenu energiju. Analizirajte osećanja dok rastu i pojačavaju se i pratite kakve fizičke reakcije izazivaju u vama. Jednostavnim prepoznavanjem reakcije, emotivni naboj obično slabi, što omogućava da prepoznate poruku koju nosi emocija.

KORAK 4
Napravite malo prostora Odvojte kratko vreme u kojem nećete čitati novine, gledati TV ili razgovarati sa nekim. Umesto svega toga, slušajte muziku koja opušta, jedite zdravu hranu, idite na masažu, radite jogu ili primenjujte tehnike dubokog disanja. Na ovaj način, uspećete da stvorite malo prostora za sebe i da izoštrite fokus na ono što stvarno osećate i mislite.

KORAK 5
Zapišite sve na papir Kada precizno utvrdite koji su to problemi koji vas muče, i kada vam ono što osećate postane kristalno jasno, zapišite sve u notes, ili u pismo osobi koja vas je povredila (Ipak, nemojte ga poslati!). Osim toga, prisetite se sličnih situacija i osećanja iz prošlosti i zapišite ih u istu svesku. Koristite reči koje će precizno i potpuno izraziti ono što osećate zbog situacije u kojoj ste se našli.

KORAK 6
Smislite ritual koji vas oslobađa Kada identifikujete negativne emocije, smislite ritual koji će vam pomoći da se oslobodite pritiska: Šetajte se pored reke, idite na ples, slušajte muziku, napišite pismo i spalite ga, pozovite telefonom osobu koju ste dugo izbegavali... To može da bude bilo šta što će vam omogućiti da se svesno oslobodite negativnih osećanja i misli i što će simbolizovati promenu pravca u vašem životu. Ako želite da izvodite ritual u društvu prijatelja, neka to bude neko kome verujete, ko je empatičan i neće pokušavati da reši vaš problem, niti da vas osuđuje.

KORAK 7
Nagradite sebe Uživajte u omiljenoj hrani, luksuznom kozmetičkom tretmanu ili uzmite slobodan dan. Da bi proces emotivnog pročišćenja i oslobađanja negativnih osećanja bio uspešan, morate biti potpuno posvećeni ličnom "rastu" i obaviti ga na svesnom nivou. Zato se obavezno nagradite za svoj veliki trud i rad.

Лепота и здравље
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo

Нема коментара:

Постави коментар