субота, 20. децембар 2014.

Umjetnost življenja - III dio


Jedan od najvažnijih faktora cijelog ovog procesa su pozitivne emocije.

No, ono što mnoge muči jeste njihova konstantna borba sa vizualizacijama i pozitivnim emocijama.

U biti, spojiti svoje vizualizacije sa pozitivnim emocijama izuzetno je lahko, a sada ću i objasniti zašto, i na koji način se to radi.

Sama lahkoća spajanja vizualizacija sa pozitivnim emocijama proističe iz onoga što su same pozitivne emocije – nešto što je lahko za osjetiti, i ne izaziva nikakvu tegobu, dok su prisutne unutar čovjekova bića.

Recimo da pojedeš nešto što jako, jaaako voliš. Iz samog tog čina, jedenja hrana koja ti se izuzetno dopada, proizilaze pozitivne emocije.

To može, isto tako, biti čitanje neke knjige, druženje sa nekom osobom, ili više njih, igra sa nekom životinjom... mnogo je toga iz čega možeš crpiti pozitivne emocije.

Ono što mnogi ne znaju, a i jedan od ciljeva ove knjige jeste da upozna ljude sa tim, jeste činjenica na koju mnogi ne obraćaju pažnju; Zašto želiš to što želiš?

Zašto neko želi bolji posao, auto, stan(kuću), zašto neko želi putovati svijetom, ili pak, uživati u specijalitetima neke od kuhinja... zašto?

Jednostavno! – želi biti sretnom, ispunjenom osobom, koja uživa u životu.

Niti jedan čovjek ne želi bilo koju materijalnu dobit zbog nje same, već zbog osjećaja spokoja i ugode, ili uživanja, koji proističu iz toga. U osnovi, velik je broj osjećaja koji proističu iz materijanih dobara koje ljudi postavljaju za ciljeve, ali na kraju, svrha svih njih jeste jedna; sretan i zadovoljan čovjek.

Tvoj cilj nije da dođeš do bilo koje od materijalnih dobiti, već do osjećaja koji proizilaze iz toga.
Samim time, tvoj cilj je da se osjećaš dobro.

Sada dolazi onaj dio u kojem mnogi griješe, pa često zapitkuju:

– Kako da se osjećam dobro kada mi se ciljevi nisu ostvarili?

Kada neko postavi ovakvo pitanje, obično misli na one ciljeve koji su materijalne prirode.

Tvoj cilj nije da dobiješ bilo šta od materijalnih stvari, i, dok god ti to bude glavni cilj, nećeš to dobiti.

Tvoj cilj je da se osjećaš dobro, ispunjeno, da ti život postane harmoničan; tvoj cilj je sreća.
Štoviše, sam izabir bilo kojeg materijalnog cilja jeste pomoćno sredstvo putem kojeg dolaziš do svog primarnog cilja; sreće.

Znači, jednom kada unutar sebe probudiš osjećaj sreće, automatski, u život ti dolaze sve one stvari materijalnog tipa, koje imaš kao cilj, ali ne primarni.

To je poput goriva; Što više pozitinih emocija budiš unutar sebe, to se više stvari manifestuje u tvome životu, koje ti donose još pozitivnih emocije, i time održavaju "plamen sreće" unutar tebe.

Cilj je da se osjećaš pozitivno, i samim time, sva ta pozitivnost će privlačiti u tvoj život još pozitivnosti. A kako si, postavljajući materijalne ciljeve, dao/dala sebi do znanja da, kada ih ostvariš, osjećati ćeš se odlično, bivajući pozitivno, privući ćeš te stvari u svoj život.

Cilj je biti sretan/na jer, kako se osjećaš, to ćeš i privući.

Нема коментара:

Постави коментар