понедељак, 17. август 2015.

Оче наш

"Оче наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја,
и на земљи као и на небу.
Хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што
и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од зла.
Јер је Твоје царство, и сила
и слава у векове векова. Амин."

петак, 17. октобар 2014.

СНАГА МОЛИТВЕ

 
Људи у данашње време често занемарују или заборављају на снагу и моћ коју молитва има, али наравно да би молитва била делотворна, она мора готово постати део нас и ми јој се морамо посветити, као што би смо се посветили било чему другом што нас лечи или даје снагу.Као што постоје вежбе за подизање и очување физичке снаге, тако постоје и вежбе за очување, ојачање и подизање духовне свести, наравно прва и основна вежба је молитва.Тако да је апсолутно погрешна она изрека-"У здравом телу здрав дух" јер наше тело, може бити здраво једино ако нам је душа здрава, а наравно на здравље душе у великој мери утиче молитва.
               Молитва је највећа моћ доступна човеку да разреши своје личне проблеме.Снага молитве је манифестација енергије.Баш као што постоје научне методе за ослобађање атомске енергије, тако постоје и научне процедуре за ослобађање духовне енергије путем молитве.Очигледни су узбудљиви докази ове подстицајне силе.
   Изгледа да је снага молитве у стању чак и да нормализује процес старења тако што спречава или ограничава слабљење организма.Не морате да изгубите неопходну енергију и виталну снагу, или да постанете слаби и безвољни само зато што сте све старији.Нема потебе да дозволите да вам дух ослаби или изгуби интересовање за све и отупи.Молитва вас сваке вечери може освежити и сваког јутра испратити обновљеном снагом.Може вам помоћи да решите проблеме ако дозволите да продре у вашу подсвест, седиште свих оних сила које одлучују да ли ћете одлучити на прави начин или не.Она има моћ да утиче на ваше поступке, како би увек били исправни и мудри.Молитва која је ушла дубоко у вашу подсвест може вас препородити, јер често је оно наше несвесно у нама, јаче од оног свесног, а замислите себе како молитвом успевате да своје несвесне и често неконтролисане поступке, држите свесно под контролом, тада добијате једног од највећих савезника у борби против свега и свакога-себе, који увек зна шта хоће и шта може, а може све, јер молитва је та која окрепљује и даје надљудску снагу, пошто она ослобађа енергију и омугаћава да она без прекида слободно тече у вама.
Ако нисте доживели ову моћ молитве, можда треба да научите да се молите на другачији начин.Добро је да размислите о молитви са становишта њене практичне моћи. Обично се истиче само она страна молитве која се везује за религију, иако ова два појма, религијско и практично примењиво, нису у међусобној супротности. Ако се методе молитве примене научно, то искључује уобичајене поступке баш као и у науци уопште. Ако сте се до сада молили на одређен начин, чак и ако вам је то донело Божји благослов, као што без сумње, јесте, можда можете успешније да се молите ако промените начин на који се свакодневно молите и, с времена на време, испробате и неки нов.Научите нешто ново; да би сте постигли најбоље резултате трудите се да овладате новим техникама.
Важно је да схватите да, када се молите, долазите у додир са најмоћнијом силом на свету, и да ви дугом и истрајном молитвом, постајете део те силе.         

недеља, 28. септембар 2014.

СВЕТА ТАЈНА БРАКА




У време када се у брак све чешће ступа неозбиљно или се пак тврди да је то само обичан"папир"; и када има све више оних који се залажу за истополне бракове, добро је подсетити се шта је заправо брак, и шта је света тајна брака.

ШТА ЈЕ СВЕТА ТАЈНА БРАКА?

Света тајна брака или венчање је света тајна кроз коју Свети дух сједињује у једно биће хришћана и хришћанку који пред свештеником  непоколебљиво изјаве да ће се цео свој живот узајамно волети и једно другом бити верни, и који примају благослов за рађање и васпитање деце.

КАКО ЈЕ БОГ БЛАГОСЛОВИО ПРВУ БРАЧНУ ЗАЈЕДНИЦУ?

Господ Бог је у Рају благословио наше прародитеље Адама и Еву и рекао им: "Рађајте се, и множите се и напуните земљу"
(постање, 1, 28)


КАКВО ЈЕ ОВО ЈЕДИНСТВО МУЖА И ЖЕНЕ У БРАКУ?

То је нешто најближе од свих људских односа, јер је речено: "Човек ће оставити оца свога и матер своју, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело" (Постање ,2, 24).

ДА ЛИ ЈЕ ГОСПОД ХРИСТОС ПОТВРДИО ОВАЈ СТАРИ ЗАКОН О БРАКУ?

Да. Он је поновио исте речи Старога завета, и говорећи против развода брака, додао: "Што је Бог саставио , човек да не раставља" (Мат. 19, 6).

ДА ЛИ ЈЕ ГОСПОД ХРИСТОС ОСВЕТИО БРАК?

Он је осветио брак својим присуством на свадби у Кани Галилејској и претварањем воде у вино(Јн. 2).

ДА ЛИ ЈЕ ОН ТИМЕ ДАО ДУБЉИ СМИСАО БРАКУ?

Да, исто као што се вода променила у вино, тако се Његовим присуством телесна љубав мења у духовну љубав двеју душа.

ДА ЛИ ЈЕ НОВИ ЗАВЕТ УНЕО НЕКУ ПРОМЕНУ У ПОГЛЕДДУ РАЂАЊА ДЕЦЕ?

Рађање деце у прехришћанском времену имало је за циљ "напунити земљу", док хришћански брак има за циљ напунити Христову Цркву и на земљи и на небу, коначно напунити Рај.

ИМА ЛИ ХРИШЋАНСКИ БРАК НЕКИ ДУБЉИ СИМБОЛИЧКИ ЗНАЧАЈ?

Има. Свети ап. Павле упоређује брачну везу мужа и жене с везом Христа и Његове Цркве:"Муж је глава жене као што је Христос глава Цркве". Као што човек и жена у браку постају једно, тако су једно и нераздвојни Христос и Његова Црква.

четвртак, 25. септембар 2014.

МОЛИТВА ГОСПОДЊА(објашњење 2.)

Јуче сам започео објашњење молитве-"Оче наш" али сам грешком објавио само један део, тако да ће ово бити други део у коме ћу покушати да појасним и објасним шта је све садржано у овој краткој али садржајној молитви, која се може поделити и на призивање Бога(Оче наш), на молбе(којих има укупно седам) и на прослављање имена и Славе нашег Господа.


прва молба:
"Нека се свети име Твоје".

КАКВУ ЖЕЉУ ИЗРАЖАВАМО ОВОМ МОЛБОМ?
Молимо од Бога помоћ да се Његово име поштује међу људима и да се држи за свето изнад сваког другог имена у свету.
У Старом завету(завет-закон) када је Бог био познат као Творац и Судија, људима је било забрањено.
"ДА УЗИМАЈУ ИМЕ БОЖЈЕ УЗАЛУД".Кроз нови закон о љубави ми смо обавезни да чинимо много више, тј да проносимо у свом животу и свугде около нас поштовање најсветијег имена
свог Оца, да чак и умиремо за то име, као што су умрле милијарде хришћанских мученика.

друга молба:
"Нека дође царство Твоје".

КАКВУ ЖЕЉУ ИЗРАЖАВАМО ОВОМ МОЛБОМ?
Молимо Божју помоћ да небеско Царство Свете Тројице Ујединимо у нашим душама, у нашим
породицама, нашем народу и у целом свету.

МОЖЕ ЛИ СЕ ОВО РЕЋИ ЈАСНИЈЕ?
Као што су Отац, Син и Свети Дух једно у вечној хармонији, мира, сили и слави, тако исто желимо да наш разум, срце и воља буду јединствени, као божанска стварност чије су слике наше душе. Какав је оригинал таква да буде и слика.
Како можемо знати да је Царство Божје дошло? "ЦАРСТВО БОЖЈЕ ЈЕ ПРАВДА И МИР И РАДОСТ У ДУХУ СВЕТОМЕ"(Рим. 14, 17).
Када видимо да је ово остварено у нашим душама, тако и тако исто међу људима около нас, можемо бити сигурни да је дошло Царство Божје.

трећа молба:
"Да буде воља Твоја и на земљи као и на небу".

КАКВУ ЖЕЉУ ИЗРАЖАВАМО ОВОМ МОЛБОМ?
Молимо Божју помоћ да зауставимо у себи колебање између Бога и Сатане, између добра и зла, и да се потпуним одбацивањем Сатанине воље можемо предати Очевој вољи, као што је Господ наш Исус Христос учинио молећи се у Гетсиманској башти:"НЕКА БУДЕ ВОЉА ТВОЈА, А НЕ МОЈА".(Марко, 14, 36).

ЗАШТО КАЖЕМО:" КАО ШТО ЈЕ НА НЕБУ"?
Зато што се на небу анђели и светитељи свим срцем пуним радости покоравају вољи Божјој, Божја воља је њихова воља, што их чини вечно срећним. То је оно што ми молимо и за нас на земљи.

четвтрта молба:
"Хлеб наш насушни дај нам данас".

КАКВУ ЖЕЉУ ИЗРАЖАВАМО ОВОМ МОЛБОМ?
Прво, ми њом изражавамо своје уверење да без Божје силе и милосрђа не можемо живети ни један једини дан;
Друго, пошто можемо сваког дана умрети, молимо да нас спасе безумних жеља да скупљамо
богатства за недогледну будућност, док наши ближњи могу да умру у жељи за свакидашњим хлебом. Другим речима, молимо Бога да нам да ни више ни мање него што нам је потребно.

НА КОЈУ СЕ ОВДЕ ВРСТУ ХЛЕБА МИСЛИ?
На две врсте: материјални и духовни хлеб, јер ниједан од ових не можемо добити
без Божје благодати и милосрђа.Материјални хлеб  расте из земље, а духовни долази с неба.
Први је за тело, а други за душу. За м теријални хлеб јецХристос рекао: "ЈА САМ ХЛЕБ ЖИВОТА КОЈИ СИЂЕ С НЕБА, КО ЈЕДЕ ОД ОВОГА ХЛЕБА, ЖИВЕЋЕ ВЕЧНО".(Јн. 6, 51).
Тако наш насушни хлеб првенствено је сам Христос, а други хлеб је само додатак овоме.

пета молба:
"И опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим".

КАКВУ ЖЕЉУ ИЗРАЖАВАМО ОВОМ МОЛБОМ?
Молимо Божју помоћ да се савладамо и опростимо ближњима преступе који су учинили против нас, како би и Он могао опростити нама наше грехе.Речено је такође из истих усана:
"АКО ОПРАШТАТЕ ЉУДИМА ГРЕХЕ ЊИХОВЕ, ОПРОСТИЋЕ И ВАМА ОТАЦ ВАШ НЕБЕСКИ. АКО ЛИ НЕ ОПРАШТАТЕ ЉУДИМА ГРЕХЕ ЊИХОВЕ, НИ ОТАЦ ВАШ НЕЋЕ ОПРОСТИТИ ГРЕХЕ ВАШЕ".(Мат. 6, 14, 15).

шеста молба:
"И не уведи нас у искушење"

КАКВУ ЖЕЉУ ИЗРАЖАВАМО ОВОМ МОЛБОМ?
Молимо Бога да се сети наших људских слабости и не шаље на нас тешке напасти ради нашег учвршћења нити да дозволи  ђаволу да нас куша у невољи.

КАКВА ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ БОЖЈЕГ ПРОБАЊА И ЂАВОЛОВОГ КУШАЊА?
Заиста врло велика.Када Бог пушта на нас разна страдања, Он то чини у намери да ојача наше
врлине, као када се комад гвожђа стави у ватру и постане челик.Ђаво, сасвим супротно, куша нас неким грехом или покором у намери да нас учини горим, нечистијим, слабијим, и на крају да нас потпуно одвоји од Бога и сасвим упропасти.

седма молба:
"Но избави нас од зла".

КАКВЕ ЖЕЉЕ ИЗРАЖАВАМО ОВОМ МОЛБОМ?
Молимо Божју помоћ да нас ослободи од рђавих дела и рђавих делатеља.Као да се молимо:
"Сачувај нас, Оче, од рђавих дела и заштити од злотвора".

КО ЈЕ НАЈВЕЋИ ЗЛОТВОР ОД КОГА СЕ МОЛИМО ДА НАС БОГ САЧУВА?
Сатана. Сви греси и зла која из њих произилазе настају од Сатане. Стога овом молбом молимо
Бога, који је светлост и љубав, да нас избави од Злог, који је сам по себи тама и мржња.

прослављање:
ЧИМЕ СЕ ЗАВРШАВА МОЛИТВА ГОСПОДЊА?
Славословљем или доксологијом, која гласи:"Јер је Твоје царство и сила, и слава кроз све векове. Амин".

ШТА ИЗРАЖАВАМО ОВИМ СЛАВОСЛОВЉЕМ?
Изражавамо своју веру у Бога као најмоћнијег и најславнијег Цара, који једини може испунити наше молбе. Зато Га величамо, славимо и љубимо.

ШТА ЗНАЧИ РЕЧ АМИН?
Амин је једно од Божјих имена. Господ је рекао Св. ап. Јовану:"ТАКО ГОВОРИ АМИН, СВЕДОК ВЕРНИ И ИСТИНИТИ, ПОЧЕТАК СТВОРЕЊА БОЖЈЕГА".(Откр. 3, 14).
Ми завршавамо сваку молитву и свако захваљивање Богу овим именом: Амин.
То је исто као да се каже:Бог, Истина. Такође приликом изрицања заклетве, ми завршавамо са
Амин, што значи:Оно што кажем је истинито као Истина, или као Бог.

Надам се да сам успео да вам приближим и појасним молитву ОЧЕ НАШ, која је основа и почетак вере сваког хришћанина, довољно је и само да знате ову молитву и да је се придржавате да би сте били добри и прави хришћани...

среда, 24. септембар 2014.

МОЛИТВА ГОСПОДЊА(објашњење)

ШТА САДРЖИ МОЛИТВА ГОСПОДЊА?
Најпре призив или поздрав, затим седам молби, и на крају слављење.

КАКО ПОЧИЊЕМО?
Почињемо призивом Бога, називајући га " Оче наш."

ЗАШТО НЕ КАЖЕМО "ОЧЕ МОЈ"?
Једино нестворени, али рођени Син Божији Исус Христос има право да Бога зове "Оче мој"
а ми, створени и усвојени синови кћери Божије самопрегорном жртвом Христовом, имамо част да Његовог Оца зовемо Оче наш(Јн. 1, 12).

ИМА ЛИ ЈОШ КОЈИ РАЗЛОГ ДА ЗОВЕМО БОГА СВОЈИМ ОЦЕМ?
Постоји велики друштвени разлог.Христос жели да се љубимо међусобно као браћа. Али само они који признају једнога оца, могу се сматрати браћом.

ТО ЗНАЧИ:КАДА НАЗИВАМО БОГА СВОЈИМ ОЦЕМ, ДОСЛЕДНО СЕ МЕЂУСОБНО ЗОВЕМО БРАЋОМ, ЗАР НЕ?
Савим тако. Нема братства где нема заједничког очинства.

ЗАШТО НЕ ЗОВЕМО БОГА "НАШ СТВОРИТЕЉ"?
Зато што је Бог створио све ствари, али Он је више него Творац, Он је отац свих људи који су препорођени Духом Светим и стога су постали " деца Божија".Тако више нису створења већ
деца.

ЗАШТО КАЖЕМО:"КОЈИ СИ НА НЕБЕСИМА"?
Зато што истинити Бог вечно борави на небу, тј изван времена и простора, а није ограничен земљом као лажни богови идолопоклоника, поклоника природе и људи.

Нема коментара:

Постави коментар