MISTERIJE

TAJNI ŽIVOT BILJAKA: Znanstvenici su otkrili – biljke komuniciraju

Prevela i uredila: Ljubica Šaran
Matrix World
Biljke na zvuk odgovaraju „kliktanjem“ i tako komuniciraju između sebe. Ne ovo nije znanstvena fantastika već rezultati istraživanja koje su obavili znanstvenici Sveučilišta Zapadne Australije – SZA.
„Svi znaju da biljke reagiraju na svijetlost, znanstvenicima je do sada bilo poznato da biljke koriste sofisticiranu kemijsku komunikaciju kako bi jedne drugima i kukcima prenosile informacije; na primjer kada im se približe biljojedi, biljke alarmiraju susjede s jakom kemijskom porukom,“ otkrila je Monica Gagliano sa SZA.
„Jednog dana sam radila u svom vrtu za ljekovite biljke kada mi se po glavi počelo vrtjeti pitanje, jesu li biljke osjetljive na zvukove – tako sam došla do ideje za studiju, skupila sam tim i krenuli smo istraživati ovo područje.
Dr. Gagliano je – zajedno s profesorom Danielom Robertom sa Sveučilišta Bristola u Britaniji i profesorom Stefanom Mancusom sa Sveučilišta Firenze u Italiji – otkrila kako korijeni mladih biljaka emitiraju i reagiraju na određene zvukove.
Oni su saznali da korijeni mladih biljaka kukuruza stvaraju regularne kliktajuće zvukove.
Znanstvenici su također otkrili, ako potope korijenje u vodu da se oni konstantno naginju u pravcu izvora zvuka ako se ono emitira na 220Hz, što je u stvari frekvencija kliktanja i komunikacije kukuruza.
Oni su u zaključku studije napisali da je vrlo moguće da biljke senzorno reagiraju i na druge podražaje:
„Vrlo je mogućno da neke biljke imaju razvijen odaziv na zvukove i vibracije te da iste igraju važnu ulogu u životima biljaka.“
Rezultati studije su objavljeni u žurnalu Trends in Plants Science.
Dr. Gagliano je izjavila da se nada da će njen rad podstaknuti financiranja daljnjih istraživanja s kojim bi se otkrilo kako biljke reagiraju na zvukove.