„Automatski Milioner“/“The Automatic Millionaire“, David Bach

Automatski Milioner je knjiga koja se veoma lako cita i koju mozete zavrsiti za par sati. Savjet koji David Bach daje svojim citaocima je veoma praktican. On se zalaze za akcije koje mozete „automatizovati“ i koje ce vas uciniti milionerom na duge staze (a da ne morate da razmisljate mnogo o tome).
David Bach kao primjer automatskih milionera govori o porodici (muz i zena) koja nikad nije zaradila vise od $54,000 godisnje kombinovanog prihoda, ali su postali milioneri. Nacin na koji su to postigli je:
1) Isplati prvo sebe, pa onda plati ostalima. („Pay yourself first“). Savjet je da se novac odvoji na stednju „pre-tax“ tj. prije nego sto ti drzava uzme porez od tih para. Porodica o kojoj Bach pise je odvajala bar 10% od svoje plate u svoj 401K plan. O 401K planu je vec detaljno pisano na ovom blogu, i taj clanak mozete naci ovde. 401K je veoma lako automatizovati, tako da se l
2) Budi vlasnik kuce u kojoj zivis. Niko se nije obogatio tako sto je placao kiriju citavog zivota. Bach se zalaze da se kredit za kucu isplati sto je moguce prije i predlaze da se mortgage placa „bi-weekly“ tj. svake dvije sedmice, umjesto mjesecno. Na taj nacin se u toku godine plati jos jedna dodatna mjesecna rata (tj. 13 umjesto 12 mjesecnih rata godisnje). Bach predlaze da se banka ovlasti da automatski skida novac sa racuna svake dvije sedmice, tako da bi ovaj proces bio automatizovan i da ne bismo morali da brinemo da li cemo zaboraviti da platimo ratu svake dvije sedmice.
3) Eliminacija nepotrebnih troskova. Bach je tvorac kovanice „latte factor“, tj. faktor novca koji se potrosi za latte kafu u Starbucks-u. Umjesto da se svakog dana potrosi $5 na kafu u Starbucks-u, Bach predlaze da je lako naci jeftiniju alternativu, i da se taj novac ulozi na stednju. Bach se zalaze da se eliminisu svi nepotrebni troskovi kao cigarete, kafa iz Starbucks-a, i sl. U principu, svako od nas ima svoj licni „latte factor“ koji treba da identifikujemo i okrenemo u svoju korist. Kao veliki nepotrebni trosak je i takmicenje sa komsijama (keeping up with Joneses) u tome ko ce kupiti skuplju stvar, automobil, kucu itd.
Bach ilustruje sve svoje primjere konkretnim brojevima, grafovima i primjerima u kojima jednostavnom matematikom potkrepljuje svoje tvrdnje.
Објављено под Knjige