S ONE STRANE ZRCALA

Veliko pitanje za 2012. godinu: Hoćemo li moći razgovarati s životinjama?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević
Matrix World
Prenosimo vam interesantan tekst Curiosity.coma. Ove je godine ostvaren ogroman napredak u razumijevanju neljudske i životinjske vokalizacije. No, hoćemo li ikada moći održati razumnu konverzaciju s drugom vrstom na način da obje strane razumiju jedna drugu?
Razmotrimo što smo nedavno naučili o delfinima. Istraživanje od pred nekoliko mjeseci je utvrdilo da delfini u terminima fizičkog procesa, govore poput ljudi. Prije toga se smatralo da su mnogi delfinski zvuci samo zvižduci, ali istraživanje je utvrdilo da se oni proizvode vibracijom tkiva, analogno djelovanju vokalnih nabora kod ljudi.
Iz drugog kuta: velika pitanja za 2012. godinu
Inžinjeri akustike John Stuart Reid i Jack Kassewitz iz udruge Speak Delphin su stvorili instrument poznat pod nazivom CymaScope koji otkriva detaljnu strukturu zvuka dozvoljavajući njihovoj arhitekturi da bude proučavana slikovito.
Istraživači bi, slično dešifriranju egipatskih hijeroglifa, mogli otkriti značajke delfinskih zvukova. Uz zvukove koji nalikuju zviždanju, delfini proizvode cvrkut i kliktave zvukove što ukazuje da su uključeni u vrlo kompleksne i sofisticirane socijalne interakcije.
„Postoje čvrsti dokazi da delfini mogu ‘vidjeti’ pomoću zvuka, slično kao što ljudi mogu koristiti ultrazvuk kako bi vidjeli dijete u majčinoj maternici,“ rekao je Kassewitz za Discovery News. „CymaScope nam pruža prvi uvid u ono što bi delfini mogli ‘vidjeti’ svojim zvukovima.“
Možda ćemo morati upotrijebiti posebnu opremu da reproduciramo takve zvukove, ali ako je to moguće i zvuci budu dešifrirani, smislena komunikacija s delfinima bi mogla postati stvarnost.
Nedavno smo vam pričali o tome kako djeca razumiju lavež pasa. Čini se da osobito djeca bolje razumiju pse nego što to umijemo mi ostali. Lavež, uostalom, nije nalik riječima. Više je vezan uz emocionalna stanja. Ali u sebi sadrži neke specifične podatke.
Kako bismo ispunili konverzacijske praznine s životinjama kao što su psi, konji i mačke, svi koristimo ostale oblike komunikacije kao što je govor tijela. Mnogi od nas već uživaju razgovarajući sa svojim neljudskim životinjama, iako to ostavlja određenu dozu misterije.
Mislim da je jedno od najobećavajućih područja istraživanja ono o neljudskoj vokalizaciji primata. Životinje kao što su čimpanze međusobno komuniciraju na kompleksne načine, a neki su posebno vješti u razumijevanju svojeg govora. Neka su istraživanja uspjela dešifrirati vokalizaciju primata kao što je određivanje kako banobo majmuni razmjenjuju svoje misli o hrani.
Prema mojem gledištu, primitivni komunikacijski sustav bi virtualno mogao ujediniti sve sisavce. Uzimamo zdravo za gotovo naše razumijevanje zvukova koji signaliziraju opasnost, strah ili zadovoljstvo koje emitiraju mnoge životinje. Nadajmo se da će buduće istraživanje bolje odrediti ove vokalizacije.
Tko zna? Možda naučimo više o sebi i saznamo korisne informacije. Na primjer, nedavno smo saznali da se čimpanze mogu same liječiti hranom. Možda znaju nešto što mi ne znamo o iscjeljujućim učincima nekih biljaka, insekata i više.
Tekstovi slične tematike: