среда, 9. септембар 2015.


6 koraka do ostvarenih ciljeva

postavljanje ciljevaCiljevi su krajnje tačke prema kojima su usmerene naše aktivnosti, oni su naše zvezde vodilje. Ipak, ciljevi kojih svako od nas ima u velikom broju, često budu neispunjeni. Ako želite da jednostavno i brzo ispunite ciljeve, da ispunjavate i najteže i najduže zadatke i da ih lako pratite, preporučujemo vam, osim njihovog pametnog osmišljavanja, da podelite ciljeve na što manje delove (koje je lakše izvršavati i kontrolisati) i da ih, pre svega - zapisujete.

Zapisivanjem ciljeva ćete postići to da sve što biste želeli da ostvarite ne izgubite iz vida. Takođe, pokazalo se da ljudi koji zapisuju svoje ciljeve, u većoj meri ih i ostvaruju i uspešniji su u tome. Naime, osim što zapisivanje otežava da zaboravite koji su vam ciljevi, ono vam pomaže i da ih bolje shvatite jer, da biste zapisali i razložili cilj na njegove činioce, potrebno je prvo da promislite o njemu i da ga dobro definišete.
Nakon što ste postavili ciljeve (možete da ih definišete za sve oblasti svog života - poslovni ciljevi, emotivni, porodični, društveni...), to što su zapisani omogućava vam da im se stalno vraćate s vremena na vreme, iščitavate ih i podsećate se. Ponavljanje je majka znanja, zar ne? U tom smislu, zapisivanje vam olakšava da ne izgubite fokus i da se stalno samomotivišete podsećajući se na ono što želite da ostvarite i aktivnosti koje je u tu svrhu potrebno preduzeti. Zbog toga je dobro i da vam ciljevi budu zapisani negde gde su vam pri ruci ili u videokrugu, kako ne biste zaboravili na njih. Ako oni postanu samo prašnjavi papir u nekoj fioci ili nikada otvoreni fajl na računaru, onda verovatno ništa niste uradili.
Evo na šta treba da obratite pađnju kako biste ostali fokusirani i istrajni u ostvarivanju ciljeva:

1. Definišite vremenski raspon ciljeva

2. Podelite ciljeve na manje delove

3. Napravite plan aktivnosti i realizacije

4. Postavite prioritete

5. Pišite u sadašnjem vremenu

6. Čitajte svoje ciljeve stalno i iznova, čak i ako mislite da ih već znate napamet

Ocenite koliko
vam je bio koristan
ovaj savet?
  1 2 3 4 5
Prosečna ocena:
3.88
89 osoba je glasalo

Нема коментара:

Постави коментар